Summary

 

Interdisciplinary problems demand interdisciplinary solutions. The problem is not simple; make optimal usage of the river. What river? The Ciliwung on Java that streams down from higher altitude areas, through two provinces through Jakarta before reaching the sea.

 

The “paper” is only a personal lay mans 'brainstorm' upon the different factors of the problem. The objective is to suggest associaties and action towards disciplines and competences leading to interdisciplinary solutions; perhaps even to talking, testing and implementating someday. The problem is described and a lot of questions are formulated in order to generate these associations.

It concludes with some actions that perhaps already have been tested in theory or practice.

 

The river problem is approach in a partly animistic way, considering its behavior talents to be discovered and put to use by the people living on, near by or dependent from the river or the flows. It shows a multitude of questions to be answered and part problems to be solved. The complexity demands an interdisciplinary chain approach; several parties can bring together the pieces of the puzzle.

 

Some pieces are ‘pure science’, other 'applied science', and other others are typical 'R&D' or project organization puzzles; some solutions are to be used in general, other have added value in upper, middle-, of lower section of the river or only in the outflow area into the sea.

 

It is made clear that the Ciliwung-river offers countless opportunities for sustainable economical, social and societal usage of the various characteristics of the river, on site in Indonesia. The problem offers countless opportunities for Dutch expertise and Dutch organizations. One may think of the countless institutes residing under the intermediary organizations that are already active within Indonesia, together with Indonesian counterparts. Modern technology allows remote virtual cooperation saving a lot of facility and overhead cost.

 

 

Ciliwung, rivier in Java

Ideeën genereren voor interdisciplinaire benadering en samenwerking

(bv 4-5-2001)

 

Interdisciplinaire problemen vragen interdisciplinaire oplossingen. Het probleem is niet eenvoudig; maak optimaal gebruik van de rivier. Welke rivier? De Ciliwung die op Java vanuit de hoger gelegen gedeelten, via twee provincies, door Jakarta stroomt en uit komt in de zee; maatje Rijn ongeveer.

 

Het onderstaande is de neerslag van een persoonlijke 'brainstorm' van een relatieve leek over de diverse facetten van het probleem. Het doel hierbij is associaties en acties te suggereren in de richting van andere disciplinaire achtergronden en hoedanigheden zodanig dat er interdisciplinaire oplossingen wellicht ooit bespreekbaar gemaakt worden, c.q. getoetst worden en misschien zelfs geďmplementeerd. Aan de hand van een nadere beschrijving van het probleem en een lichte ordening van de vraagstukken, worden er vooral zo veel mogelijk vragen gesteld om zo veel mogelijk associaties lost te weken.

Afgesloten wordt met het voorzichtig opperen van "oplossingen" die wellicht ergens in theorie of praktijk zijn uitgeprobeerd.

 

 

Lokaliseer en beschrijf het probleem

Wat is het probleem precies? Vrij vertaald; de talenten en capaciteiten van de rivier worden niet optimaal benut. Een rivier biedt talloze kansen voor lokale duurzame economische, sociale en maatschappelijke benutting van diverse kenmerken en aspecten van de rivier. Dat gebeurt nu niet of onvoldoende: er is te veel of te weinig water in de rivier afhankelijk van het seizoen of het water is domweg niet (meer) geschikt voor bepaalde toepassingen door vervuiling of om een andere redenen (van eenmalige benutting, roofbouw bijvoorbeeld).

 

Observaties en ordening van het probleem

De op 22 maart 2001 getekende Minutes of Meeting tussen het Nederland en Indonesië, ordent het probleem in een 14-tal probleemclusters, met daaronder een hele reeks van noodzakelijke actiepunten.

 

Diverse actiepunten hebben een algemene component die voor de gehéle rivier gelden. Daarnaast zijn er probleemclusters en actiepunten die typisch zijn voor respectievelijk, de bovenloop, de middenloop, de benedenloop en de uitloop in zee van de rivier. Dat zijn de vijf aanknooppunten om een heel reeks van suggestieve en associatieve vragen te stellen over diverse facetten van het probleem. Mogelijk ziet u oplossingen of kent u mensen/organisaties die deel kunnen uitmaken van de oplossing; in Nederland of in Indonesië.

Sommige vragen zijn 'zuiver wetenschappelijk', andere 'toegepast wetenschappelijk', weer andere zijn typisch 'R&D' en weer andere uitvoeringsprojecten. Het oplossen van het probleem, vereist dat er interdisciplinaire ketens van samenwerkingsverbanden tot stand gebracht worden; sommige partijen zullen vanuit een zuiver wetenschappelijke invalshoek van de eigen discipline een inbreng hebben, anderen zitten op R&D-bijdragen en weer andere zijn bedreven in de implementatie van uitvoeringsprojecten ter plaatse.

 

Veel vragen

De vele vragen die denkbaar zijn, omzeilen mogelijk de meest fundamentele. Mensen uit Nederland of de stad Jakarta kunnen mooie gedachten hebben over de rivier en oplossingen voor rivierproblemen. De lokale mensen echter die aan, op en bij de rivier wonen, hebben bestaansproblemen en -wensen die voor hen veel belangrijker en klemmender zijn; inkomen, voedsel, werk, gezondheid, toekomst voor henzelf en hun kinderen, of gewoon welvaart in de vorm van een TV of een mobiele telefoon.

Zónder die thematiek mee te nemen, ontbreekt structureel het draagvlak voor de optimale benutting van de rivier. In welke vorm?

 

Schrijver dezes spreekt daarom over de rivier als een entiteit met 'talenten en capaciteiten' die als een lid van het lokale socio-economische systeem, talloze kansen biedt aan de andere leden van het systeem (mensen, bewoners, bedrijven) in economische, sociale en maatschappelijke zin. Doch dit is niet meer dan een eerste stap. Een tweede stap zou kunnen zijn dat de lokale mensen zelf gemobiliseerd en ingezet worden om mee te werken aan de diverse oplossingen. Daarnaast is de rivier natuurlijk ook lid van talloze ecosystemen met flora en fauna als andere leden.

Uiteraard zijn niet alle vragen even relevant of to the point, d.w.z. op dít moment, voor de éne lezer maar wellicht ligt dat anders bij een andere lezer of op een ánder moment (of voor een andere rivier). Bovendien; als een domme vraag tot een doorbraak-associatie leidt, telt alléén dat laatste (gelukkig). Naar verluidt danken we veel wetenschappelijke en praktische ontdekkingen aan domme fouten; dusYYenige inspanning is vereist!

 

I Algemeen

Het Research Instituut for Water Resources te Bandung, merkte op dat 90% van de vervuiling betrekking heeft op huisvuil, 9% op industriële vervuiling en 1% agrarische vervuiling.

 

* wat zijn geschiktere methoden van verwerking c.q. transport van huisafval in een (sub-) tropisch dan direct via de rivier; verwerking bij een huisvuilverbrandingsenergiecentrale en afvoer via bootjes; zoals zolang gebruikt in de Nederlandse grachtensteden? Een aantal jaren geleden heeft de stad Utrecht de 'vuilboot' opnieuw geďntroduceerd;

* mutatis mutandis deze vragen ook voor industrieel en agrarisch afval; is herwinning van bepaalde grondstoffen bij de vervuilingsbrón mogelijk of anders een vorm van 'neerslag' waardoor de vervuiling de rivier niet meer belast;

* waar kan water zoal voor gebruikt worden naast traditionele agrarische en logistieke toepassingen; welke flora en fauna zou juist geschikt of gekweekt of ontwikkeld kunnen worden om in te kunnen spelen op de verschillende gradaties en soorten vervuiling (zoals e-coli bacterie) van een rivier (dus consumeerbare, verhandelbare of exporteerbare goederen opleveren zoals bijv. vis, groente, wormen/maden voor visvoer of kippenvoer); welke kenmerken zouden de langboten van Kalimantang moeten hebben voor logistiek toepassingen;

* is de waterhoeveelheid door de seizoenen beter te beheren of te beheersen (spaarbekkens, watertanks, afleiden naar andere rivieren of vlakten);

* hoe is het draagvlak bij de lokale bevolking veilig te stellen voor de diverse oplossingen, hoe valt aan te haken bij sociale, culturele, economische, maatschappelijke en religieuze opvattingen van de direct betrokkenen;

* wat zijn opties om een geďntegreerde beheerorganisatie in te richten als eigenaar-en-gemachtigde (?) van het betreffende stroomgebied? op te treden naar de verschillende stake holders om de duurzame opbrengst van het gebied te consolideren en terug te leiden naar de lokale publieke faciliteiten;

* zijn schotten, sleuven of geulen te gebruiken om stroomsnelheid te beďnvloeden, energie op te wekken al dan gecombineerd met zuiveringssystemen;

* is de rivierbreedte (m.n. voor de natte tijd) verder te maximaliseren.

 

II Bovenloop

De problematiek van de bovenloop heeft te maken met landerosie, -verschuivingen, beschermde gebieden, minerale wingebieden, roofbouw van natuurlijke rijkdommen (bos, kolen en energie), relatief kleine bevolkingsaantallen. In aanvulling op het voorgaande, alleen de nieuwe vragen, denkend aan de trits preventie-oplossen-veilig stellen?

 

* wat zijn vroegtijdige detectiemogelijkheden van erosie- en verschuivingsrisico's;

* zijn er zeer snel groeiende goedwortelende planten (te ontwikkelen) die de bovenlaag van de grond kunnen binden;

* is (een substantieel deel van)het watervolume weg te leiden van de risico-gebieden:

* zijn er eenvoudige vastleg- en funderingstechnieken; kan bijvoorbeeld, een gespecialiseerde helicopter (ontwikkeld worden die) stalen spijkers van 10 meter in de grond schieten;

* hoe moeten herbebossing- en herplantingsschema's er uit zien om enerzijds zo snel mogelijk de land/grondsituatie veilig te stellen en anderzijds een 'nieuw oogst' in een korte tijdspannen mogelijk; zodat het economische aanbod de economische vraag inhaalt en er niet steeds nieuwe natuurlijke bronnen eenmalig benut worden met een wissel op de toekomst;

* beschermings- en bewakingsmaatregelen zijn de facto niet ter plaatse afdwingbaar; zijn er varianten van de Afrikaanse ivoormaatregelen te gebruiken; hoe pakken andere grote landen dergelijke illegale praktijken aan;

* is een vorm van patentrecht te gebruiken voor (bijv. mijnbouw) producten indien de herkomst van grondstoffen  -zoals ook bij olie-  uniek te traceren naar wingebied.

 

III            Middenloop

Net als de bovenloop, speelt ook hier het punt van punt van landerosie en verschuiving. Voor de middenloop spelen verder zaken als conservering rivierbeddingen, agrarische benutting (bosbouw, landbouw, veeteelt, visserij), dam  en reservoir, kleine stedelijke gebieden, landconversies. Wederom alleen de nieuwe vragen, richting preventie, oplossingen en ook consolidatie van de gewenste toestand:

 

wat zijn de verschillende natuurlijke en onnatuurlijk conserveringsmethoden voor rivierbeddingen;

zijn er combinaties denkbaar van bos-, landbouw, veeteelt en visserij in de zin van meervoudig ruimte gebruik (bijv. gelijktijdig vis kweken en rijst telen op dezelfde oppervlakte; bosbouw met veeteelt);

zijn er andere waterrecreatieve wensen vanuit of in de stedelijke gebieden waarbij de rivier ingezet kan worden.

 

IV            Onderloop

Hoge concentratie economische activiteiten, idem bevolkingsdichtheid, grootschalige landconversies. lucht-, water en geluidsvervuiling, hoog niveau logistieke infrastructuur;

 

* zijn er alternatieve locaties voor de belastende economische activiteiten, welke effecten zou verplaatsing hebben op het lokale systeem;

* zijn landconversies niet te verbinden aan rivierconversies, wie iets met land wil binnen 100 km van de rivier, móet ook iets doen met de rivier;

* zijn straten structureel te 'ondertunnelen' om extra waterafvoer toe te staan op de smalle riviergedeelten;

* zijn de zeewaarts gerichte bestaande rioleringen te benutten in tijden van grote water overlast;

* is het stratenplan en de straatinrichting zodanig in te richten dat de straten gecontroleerd en geleid extra water kunnen afvoeren met minimale overlast voor verkeer, burger en stad;

* zijn er opties om de rivier desgewenst geheel of gedeeltelijk 'om de stad' of andere economisch kritische locaties heen te leiden.

 

 

V             Uitloop in zee

Behalve kostbaar 'zoet' water levert de rivier alles af in zee wat onbenut is gebleven; zand, stof, vuil en alle opgeloste vervuiling:

 

* hoe zou een natuurlijk, duurzaam zuiveringssysteem eruit zien zodat de rivier alleen nog maar zoet water aflevert aan de zee;

* waar zijn alle uit-gezuiverde stoffen en materialen economisch voor te (her-)gebruiken;

* hoe zou een fabriek er uit zien die van het onzuivere zoete water, helder drinkwater maakt  (een vraag die net zo uitdagend is als NASA's Propulsion Breakthrough Project);

* wat zijn unieke en geavanceerde mogelijkheden van 'brak water'.

 

Opper oplossing

Afhankelijk van discipline en insteek, ziet iedereen een probleem 'anders'; de econoom ziet het economisch, de socioloog socioloog, de antropoloog antropologisch, de iman islamitisch, de chemicus chemisch, de waterbouwkundig ingenieur waterbouwkundig enz. enz.

Al die inzichten zijn nodig om de schakels te vormen van een ketting die een deelprobleem oplost. En er zijn vele kettingen nodig; sommigen vereisen zuiver wetenschappelijke expertise en onderzoek, andere vereisen toegepast wetenschappelijk onderzoek, weer andere R&D of uitvoeringsexpertise enz. enz. Bij dit alles is lokaal draagvlak en kennisoverdracht cruciaal.

 

Probeer oplossingen uit

Voordat oplossingen uitgeprobeerd kunnen worden, is het nodig dat de diverse mogelijke partijen eens een praatje met elkaar maken. En elkaar vertellen dat het hele probleem niet oplosbaar is maar dat een klein deel van het probleem.... en als nu iemand anders het volgende kleine deeltje weet of iemand ként die Y.... dan kan een klein kennisland grote dingen doen.

 

Conclusie en slot

Het bovenstaande de neerslag van een 'brainstorm' over de diverse facetten van het probleem. Het doel hierbij is, associaties en acties bij anderen te genereren met andere disciplinaire achtergronden en hoedanigheden zodanig dat er interdisciplinaire oplossingen bespreekbaar gemaakt worden, c.q. getoetst worden en misschien zelfs geďmplementeerd.

Het laat een veelheid van vragen zien, waarvoor antwoorden en oplossingen gevonden moeten worden. De complexiteit vereist een interdisciplinaire ketenbenadering; diverse partijen kunnen stukjes van de grote puzzel inbrengen.

Sommige stukjes vallen onder 'zuivere wetenschappelijk', andere 'toegepaste wetenschappelijk', weer andere zijn typisch 'R&D' of anders typisch projectorganisatie; sommige stukjes zijn in het algemeen te benutten , andere hebben een meerwaarde in in de boven-, midden-, of onderloop van de rivier of juist voor het uitstroomgebied in zee.

 

Het zal duidelijk zijn de Ciliwung-rivier talloze kansen biedt voor duurzame economische, sociale en maatschappelijke benutting van diverse kenmerken en aspecten van de rivier, ter plaatse in Indonesië. De problematiek biedt eveneens talloze kansen voor Nederlandse kenniswerkers en kennisorganisaties. Daarbij kan gedacht worden aan de vele instituten die ressorteren onder de grote Nederlandse organisaties voor onderzoek of andere organisaties (universiteiten, hogescholen, instituten) die al in Indonesië actief (en wellicht anderen kunnen ?introduceren?) of aan organisaties met specifieke waterkennis en relaties met Indonesië zoals M. (Voor het overige, zie Almanakken zoals die voor Handel en dienstverlening, de Pyttersen of gewoon op Internet.)

 

Voor fondsen en regelingen zijn diverse organisaties intermediaire organisaties (bijv. Senter en een EG-liaison) te vinden via de sites van de ministeries, die zelf weer via overheid.nl te vinden zijn of via portals van aanbieders die van alle landen, de sites van alle overheid- en semi-overheidsorganisaties verzameld hebben. Moderne technologie maakt het zelf mogelijk om remote perfect samen te werken, zonder dat daar zelf extra project-, bureau-, over overhead-kosten mee gemoeid zijn; even een kwestie van luctor et emergo.